Verslagje natuurwandeling tijdens Natuurdag 31 oktober.

This content has been archived. It may no longer be relevant

Verslagje natuurwandeling tijdens Natuurdag 31 oktober 2015.

Vanaf 10.00 uur heb ik als een van de gidsen meerdere rondgangen gemaakt zoals aangegeven op het routekaartje. Onder de belangstellenden bevonden zich zowel doorgewinterde natuurliefhebbers als recreatieve gebruikers van het gebied, die verontrust waren over mogelijke aantasting van de kwaliteit van het gebied.
baardman en -vrouw

Veel mensen gaven aan dat zij het gebied juist zo waardeerden om de natuurlijke uitstraling en de rust in voorjaar, najaar en winterperiode. Het is dan altijd leuk als je mensen kunt wijzen op een jagende Sperwer die langs vliegt en een groepje Baardmannetjes (tekening hiernaast) in het overjarige riet.

Deze laatste soort was voor veel mensen onbekend en aan de hand van een vogelgids kon het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes getoond worden. Verderop vloog een Buizerd miauwend over de bosrand.

Daarnaast werd informatie gegeven over het maaibeheer in de Kleimeer en de handhaving van een hoog waterpeil. Nadat we via de dam over het uitwateringskanaal bij de heuvel kwamen is informatie gegeven door de daar aanwezigen over de bedreiging die hier speelt. Daarna werd de route vervolgd langs het noordelijke deel van de wandelroute welke uitkomt bij het uitwateringskanaal.

In de groensingel werd een late Zwartkop gezien en was het geluid van de Roodborst steeds te horen. Ook hoorden we de roffel van een Grote Bonte Specht en ging er een gemengde groep mezen door de toppen van de bomen. Koolmees, Pimpelmees en Staartmees zoeken buiten het broedseizoen elkaars gezelschap op vanuit het motto “samen zien we bedreigingen eerder dan in ons eentje”. Op het water Kuif-, Tafel-, Krak- en Wilde eenden. De echte wintergasten komen nog.

Terug bij de parkeerplaats wachtte een warme kop erwtensoep die bij iedereen goed in de smaak viel.

Gerard Langedijk